Home » Artikelen » Veilig tatoeëren » Wat gebeurd er in jouw lichaam met tatoeëren.

Wat gebeurd er in jouw lichaam met tatoeëren.

door | 1 dec, 2022 | Veilig tatoeëren

Een onderdeel van tatoeëren waar je misschien niet vaak wat over hoort of leest, is wat er in en met jouw lichaam gebeurt voor, tijdens en na het zetten van een tatoeage. Je bent waarschijnlijk ook meer bezig met de tatoeage en de ervaring zelf. Wat heel begrijpelijk en logisch is. Toch kan het fijn of interessant zijn te weten wat er nou eigenlijk in jouw lichaam gebeurt tijdens deze bijzondere ervaring.

Afhankelijk van hoe je er van te voren in zit, wordt er al een beetje adrenaline aangemaakt in jouw lijf. Het gevoel van spanning of nerveus zijn in anticipatie van het krijgen van een tattoo. Hoe spannender je het vindt, hoe meer adrenaline er wordt aangemaakt. Deze stof zorgt ervoor dat je lichaam zich aanspant en zich klaar maakt voor wat er aan gaat komen. De welbekende “fight or flight response”. In dit geval zou je het kunnen zien als dat je jezelf klaar maakt voor een soort van gevecht, je gaat toch een pijnlijke situatie tegemoet. Je gaat een “strijd” aan om te krijgen wat je wilt; een prachtige tatoeage.
Ondanks dat is het wel van belang dat je in deze staat toch je rust kan vinden. In een ontspannen toestand je tattoo krijgen doet namelijk vele malen minder pijn en de tattoo wordt dan ook veel makkelijker gezet. Even wat eten, drinken of een rustig gesprek aangaan kan hier enorm bij helpen. (Zie blogartikel “Een tattoo nemen is spannend” voor meer tips hierover.)

Als het eenmaal zover is en je ligt zo ontspannen mogelijk op de tattootafel, gebeuren er weer hele andere dingen in jouw lichaam.

De inkt wordt doormiddel van naalden in de 2e huidlaag aangebracht. Een menselijk lichaam heeft 3 huidlagen. In de 2e huidlaag is veel collageen aanwezig, wat de inkt inkapselt waardoor er een permanente pigment verandering ontstaat. Dit is dezelfde huidlaag waar onze natuurlijke pigmentstofjes zich ook bevinden. Die bruin worden in de zon of zorgen voor sproetjes en dergelijke pigment veranderingen in onze huid.

Door de pijnprikkels van het prikken, wordt er door jouw lichaam endorfine aangemaakt. Dit is een verdovend stofje die bijvoorbeeld ook wordt aangemaakt bij een gevoel van liefde (gelukshormoon). Je krijgt er dus ook een blij gevoel van. Hoe sterk jij dit kan voelen heeft te maken met jouw gemoedstoestand. Hoe rustiger je bent hoe beter je het kan voelen. Wanneer je namelijk gestrest bent is er meer adrenaline en cortisol (stresshormoon) aanwezig waardoor je de pijn juist intenser kan voelen.

Het is voor jou en de tattoo artiest ook te merken aan de reactie van de huid. Als je gestrest zou zijn reageert je huid veel heftiger op de pijnprikkels. De huid wordt sneller rood en zwelt wat meer op en de naald komt in sommige gevallen wat moeilijker door de huid heen. Ook kan het zijn dat hierdoor de inkt niet goed opgenomen kan worden door de huid, je lichaam stoot het wat meer af.
Wanneer je wat meer ontspannen en rustig bent is jouw huid dat ook, het wordt niet zo rood en zwelt niet tot een beetje op. De tattoo artiest prikt makkelijker door jouw huid heen en de inkt wordt beter opgenomen. Dit is voor jou en voor de tattoo artiest een veel fijnere ervaring.

Het is wel belangrijk om te benoemen dat het helemaal normaal is voor de huid om rood te worden en op te zwellen, dit is geen reden om je zorgen maken. Zeker nadat de tattoo klaar is zullen deze reacties plaats kunnen vinden.

Wat ons brengt bij; wat gebeurd er in en met jouw lichaam na het zetten van de tatoeage. Doordat er tijdens het zetten veel endorfine wordt aangemaakt, is de kans groot dat je een gevoel van euforie ervaart. Je bent heel enthousiast en blij. Daarnaast kan je door de aanmaak van adrenaline ook een energie boost of juist een dip in energie krijgen. Beide heel normaal.
Het is belangrijk om nog wel even rustig aan te doen direct na het zetten. Je bloed kan naar de plek van de tatoeage zijn getrokken waardoor je eventueel een beetje duizelig kan zijn. Dit is gelukkig van korte duur, gewoon rustig gaan zitten en rustig opstaan.

Vanaf dit moment gaat jouw huid ook in herstel modus, het kan dus zijn dat je tatoeage wat rood wordt en een beetje gaat zwellen. Wat een natuurlijke lichamelijke reactie is. Elke tattoo artiest zal nazorginstructies meegeven, wat belangrijk is om na te streven. Een goed verzorgde tatoeage geneest namelijk veel mooier, sneller en beter dan wanneer je het zou verwaarlozen. De crème die wordt geadviseerd helpt de huid en de tatoeage vet te houden. Wat ervoor zorgt dat de inkt beter wordt opgenomen in jouw huid. Daarnaast is het belangrijk je tattoo schoon te houden (niet scrubben, maar met beleid en de juiste spullen) om eventuele infecties te voorkomen. Het is toch wel een wond die je moet verzorgen.
Je huid gaat dus ook vervellen en er kunnen korstjes ontstaan, net als bij een normale wond is dit heel normaal en is het de bedoeling dat je hier niet aan plukt of krabt.

De duur van het genezingsproces wisselt per persoon en per tattoo werkwijze. Bij machine tattoos is het gemiddelde tussen de 4 en 8 weken, bij stick and poke tattoos ligt dat tussen de 2 en 4 weken. Doordat stick and poke minder “agressief” is dan machine tattoos, is de genezing korter.

Allergische reacties en tatoeages.
Nog een punt wat goed is om bij stil te staan, is dat er mogelijke allergische reacties kunnen voorkomen. Met zoveel allergieën die er mogelijk kunnen zijn, komt het natuurlijk wel eens voor dat iemand een reactie krijgt op de tattoo inkt. Als je je hier eventueel zorgen om maakt, bijvoorbeeld als je nog geen tatoeages hebt, kan je vragen om een tattoo test prik. Heel simpel gezegd er worden maar een paar stipjes of een klein lijntje gezet en vervolgens kijk en voel je in de weken erna hoe jouw lichaam hierop reageert. Geneest het normaal dan is er geen allergie, krijg je wel een reactie die niet normaal is dan kan het zijn dat je allergisch bent voor een stofje in de inkt. Elke kleur inkt heeft wel een andere samenstelling. Het kan dus zijn dat zwarte inkt geen probleem is, waarbij rood misschien wel een reactie kan opleveren.
De laatste jaren zijn ze veel bezig geweest met de formules van de tattoo inkt en ze zo aangepast dat de kans hierop heel klein is geworden.

Wanneer er iets misgaat met de genezing van jouw tatoeage neem contact op met je tattoo artiest en indien nodig je dokter. Vaak krijg je ook van de tattoo artiest een lijst mee met wat normaal is bij een genezing en wanneer je een dokter in zou moeten schakelen. Dit gebeurd gelukkig heel weinig, zeker tegenwoordig. Met goede nazorg genezen tattoos zoals ze horen en zijn er steeds meer prachtige tatoeages.

Tattoo pijn
Hieronder heb ik een afbeelding toegevoegd die aantoont, bij een vrouwen en een mannen lichaam, welke plekken gemiddeld meer of minder pijn doen bij het zetten van een tatoeage. Onze lichamen werken dan toch een beetje anders in reactie op pijn. Al blijft het voor iedereen wel persoonlijk, niet iedereen reageert hetzelfde op pijn of voelt dezelfde pijn op dezelfde plek.

Een goede vuistregel is dat plekken met meer vet en/of spierweefsel vaak minder pijn doen dan op plekken dicht op het bot en/of zenuwknooppunten. Bijvoorbeeld: de buitenkant bovenarm, binnenkant onderarm en achterop je kuit zijn plekken waar het doorgaans het minste pijn doet. Waarbij je ruggengraat, voeten en ribben het meest pijnlijk lijken te zijn.
De reden waarom dit zo is ligt misschien voor de hand, maar ik duik er toch even kort in. Pijn wordt geregistreerd in jouw lichaam door de zenuwen die overal door je lijf heen lopen. Hoe dunner de huid hoe oppervlakkiger de zenuwen liggen, waardoor de naald met tatoeëren deze zenuwen/zenuwuiteinden directer raakt, dit zorgt dan voor een heftige pijnprikkel. Wanneer er meer vet en/of spierweefsel tussen zit raakt de naald deze zenuwen niet zo direct, hierdoor komt de pijnprikkel minder heftig binnen en wordt dus ook als minder pijnlijk ervaren.

Pijnstillers en tattoos.
Er wordt ook wel eens gevraagd of een pijnstiller nemen voor het krijgen van een tatoeage kan. Dit is heel erg afhankelijk van welke pijnstiller. Pijnstillers zoals paracetamol, asperine, naproxen of ibuprofen worden meestal afgeraden vanwege hun bloed verdunnende werking. Je kan dan meer/sneller gaan bloeden tijdens het zetten. Net als bij alcohol is je bloed veel dunner, waardoor je makkelijker en sneller bloedt. Bij het zetten van tatoeages is een beetje bloed geen probleem en heel normaal, maar als het veel gebeurd kan dit negatieve gevolgen hebben voor hoe je tattoo eruit komt te zien na genezing. Veel inkt zal moeilijker opgenomen worden in je huid en de kans dat je veel van je tatoeage moet laten bijwerken is groot. Dit is natuurlijk zonde en onnodig.
Niet bloed verdunnende pijnstillers kunnen eventueel wel van te voren genomen worden, maar overleg bij twijfel altijd met je tattoo artiest en eventueel met je dokter. Het kan gebeuren dat er wordt gezegd dat paracetamol of ibuprofen wel genomen kan worden, maar houdt er rekening mee dat dit dus tegen kan vallen.

Mijn mening is dat jij en jouw lichaam al genoeg hebben om mee bezig te zijn tijdens het zetten van een tatoeage zonder dat eventuele medicatie hier nog wat extra variabelen bij in gooit. In overleg met je tattoo artiest is er ook een speciale tattoo verdovende crème die gebruikt kan worden. Deze werkt niet bij iedereen, maar als het jou helpt om er rustiger in te gaan en een kans heeft op pijn vermindering dan kan het zeker de moeite waard zijn.

De nazorg van jouw tatoeage.
Van elke tattoo artiest krijg je na afloop van het zetten de nazorginstructies mee, het is belangrijk goed voor jouw tatoeage te zorgen tijdens het genezingsproces. Hoe beter jouw tattoo geneest, hoe mooier hij wordt. Ik zal hieronder de belangrijkste verzorgingspunten even benoemen.

Insmeren. Elke artiest zal een crème of zalf aanbevelen die hier het beste voor gebruikt kan worden. Insmeren kan je niet te vaak doen tijdens het genezen, jouw tatoeage vet houden zorgt ervoor dat jouw huid de inkt echt goed op kan nemen. Hierdoor zal bijwerken dan niet tot vrijwel niet nodig zijn. Ook helpt het smeren tegen eventuele jeuk en tegen het teveel vormen van korstjes.

Wassen. Je moet een paar keer per dag met anti bacteriële zeep je tattoo wassen, minimaal 2 keer. Het wassen doe je op een rustige manier, dus niet scrubben of hardhandig over je tattoo heen gaan. Spoel je tattoo ook goed af zodat er geen zeep op blijft zitten en smeer hem na het wassen weer lekker in. Het wassen is zodat de tatoeage goed schoon blijft en er geen mogelijke ontstekingen zullen ontstaan.

Geen nylon of polyester. Een vrij onbekend punt is dat je geen nylon en polyester stof over je tattoo heen moet dragen. Het plastic in de stof trekt de tattoo inkt uit je huid, waardoor je tatoeage een stuk minder goed zal genezen. Natuurlijke stoffen zoals katoen en wol hebben dit effect niet en geven jouw tattoo de kans te ademen en mooi te genezen. Afhankelijk van de plek natuurlijk is het beste de tattoo gewoon in de open lucht te laten.

Niet krabben! Heel belangrijk, jouw tatoeage gaat op een gegeven moment jeuken. Net zoals elk wondje wat aan het genezen is. Hoe verleidelijk het ook is, echt niet gaan krabben of vegen over je tattoo heen. Als het jeukt kan je er op tappen (zachtjes slaan) of houd je tatoeage onder stromend koel water. Je kan ook je tatoeage even extra insmeren met de zalf of crème, dit helpt ook tegen de jeuk. De korstjes die ontstaan vallen er uiteindelijk vanzelf af zonder schade te doen aan jouw tattoo. Waar bij krabben en plukken wel schade zal doen.

Niet teveel direct zonlicht. Zeker als je jouw tatoeage in de lente of zomer hebt laten zetten. De huid waar jouw tatoeage zit is erg jong en nieuw, hierdoor verbrand het vele malen sneller dan de rest van jouw huid. Dit kan het genezingsproces heel erg in de weg zitten. Smeer je tattoo ook niet in met zonnebrand, dit kan een vervagend effect hebben op de inkt en kan voor mogelijke ontstekingen zorgen.

Niet zwemmen of naar de sauna. Jouw tatoeage is een wond, je wilt er zo min mogelijk viezigheid en chemicaliën in krijgen. Zwembaden, meertjes en de zee zijn allemaal niet schoon en kunnen  eventueel ontstekingen veroorzaken. Hetzelfde geldt voor de sauna.

Het genezingsproces van een tatoeage wisselt enorm per persoon en ook per tattoo. Bij stick and poke tattoos is de gemiddelde duur van genezing tussen de 2 en 4 weken. Dit komt omdat stick and poke een rustigere manier van tatoeëren is ten opzicht van machine tattoos. Het is rustiger omdat elke stip los met de hand wordt gezet, waarbij met de machine een motortje de naald snel op en neer beweegt. Bij machine tattoos is de gemiddelde duur van genezing tussen de 6 en 8 weken. Sommige tattoo artiesten werken met een “second skin”, dit is een soort van plastic folie die na het zetten over je tatoeage heen wordt geplaatst. Het is een ademende laag die jouw tatoeage beschermd en een voorsprong geeft op het genezen. Deze second skin hou je er een paar dagen tot een week op (de tattoo artiest zal hier uitleg en richtlijnen voor geven), hierdoor geneest jouw tatoeage sneller en veiliger. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van deze folie kan een machine tattoo bijvoorbeeld al met 4 weken genezen zijn.

Hoe beter jij voor jouw tatoeage zorgt hoe beter en mooier deze genezen zal. Je tattoo is voor de rest van jouw leven, even een paar weken er met liefde voor zorgen is dat zeker meer dan waard!

Heeft deze informatie jouw geholpen en ben je geïnteresseerd in het nemen van een tatoeage?

Plan een gesprek met mij in!

De visie van Sacred Doodle Tattoo.

Er zit een kracht in tatoeages die ontdekt wil worden. Sacred Doodle Tattoo werkt samen met jou om te komen tot jouw ultieme tattoo ervaring!

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin